Prowadzący szkolenie:lek. med. Dagmara Kuczyńska-Ginko psychoterapeuta i superwizor certyfikowany przez Polskie Towarzystwo Psychoterapii Integratywnej i Systemowej, ma też certyfikat psychoterapeuty European Association for Psychotherapy (EAP). Superwizor Certyfikowany przez Polską Federację Psychoterapii. Lekarz. Absolwent Studium Psychoterapii Polskiego Instytutu Psychoterapii Integratywnej. Twórca autorskich programów szkoleniowych. Jest nauczycielem i superwizorem 4-letniego Studium Psychoterapii Integratywnej. Specjalizuje się w leczeniu zaburzeń jedzenia i zaburzeń osobowości. Poetka i artysta-grafik, prowadzi także prywatną praktykę.
Charakter i zakres szkolenia Szkolenie jest propozycją dla profesjonalistów pomagających pacjentom nadużywającym jedzenia. Wprowadza do alternatywnej, psychoterapeutycznej — w stosunku do rozlicznych diet — koncepcji zmiany modelu żywienia. Szkolenie przygotowuje do tworzenia autorskich programów terapii dla osób z problemami nadwagi, otyłości i objadających się. Szkolenie jest przewidziane dla profesjonalistów prowadzących psychoterapię lub pomoc psychologiczną, posiadających wyższe wykształcenie w naukach społecznych, humanistycznych lub medycznych.
Forma zajęć Ćwiczenia, wykłady, self-experience, prezentacja multimedialna.
Program szkolenia
Jedzenie normalne i jedzenie nienormalne — diagnoza wg DSM IV-TR.
Wywiad z pacjentem i rodziną.
Historia jedzenia w ujęciu antropologicznym — do jakiego jedzenia jesteśmy przystosowani przez naturę.
Stajemy się tym, co zjadamy. Fizjologiczne, biologiczne, chemiczne, fizyczne oddziaływanie materii na ciało, umysł i duszę.
Wokół rodzinnego stołu — jedzenie to sprawa rodzinna. Podejście systemowe.
Wpływ osobowości na model i nawyki żywienia.
Społeczne i kulturowe uwarunkowania jedzenia. Rola marketingu, reklamy, przekazów medialnych.
Psychoterapia zaburzeń jedzenia.
Jak w gąszczu dobrych rad i inwazji dietetyków znaleźć miejsce dla siebie.
Nadwaga i otyłość — tworzenie programów autorskich dostosowanych do pacjenta.
Terapia grupowa osób objadających się.
Głodówki i niedojadanie, naturalne przystosowanie się do okresów głodu.
Pokarmy rytualne. Mity i przekonania na temat jedzenia.
Żywienie w somatycznych i psychicznych dysfunkcjach organizmu.
Harmonogram Piątek 10:00 – 18:00 Sobota 10:00 do 18:00 Niedziela 9:00 – 13:00 Szkolenie obejmuje 23 godziny dydaktyczne
Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami i newsami psychologicznymi?
Zapisz się do newslettera!
Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Jednak zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Dowiedź się więcej